Gatejuristen deltar kommende uke på Arendalsuka 2017. Grunnlegger og leder av Gatejuristen, Cathrine Moksness, forteller her om hvorfor og hvilke planer som er lagt for uka.

Hva er Arendalsuka?

Arendalsuka er en arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre. Et av arrangørenes mål med uka er bidra til at organisasjoner kommer i direkte kontakt med politikere. Under Arendalsuka er det en lavt terskel for dialog med sentrale beslutningstakere.

Hvorfor skal alle landets gatejurist-ledere delta?

I Gatejuristen har vi mye å vise frem. Gjennom de siste 13 årene har vi blitt landsdekkende og våre 150 dyktige frivillige behandler nærmere 3000 saker årlig. Takket være frivillighetsmodellen vår når vi ut til samfunnets mest sårbare og sørger for at mange får sine grunnleggende rettigheter oppfylt. Vårt samfunnsoppdrag og våre resultater fra hele landet er det viktig å løfte frem. Vi får mye ut av hver krone politikerne investerer i oss.

Gjennom det siste året har vi jo også etablert både Barnas Jurist og Gatas Økonom med svært gode resultater. Nå arbeider vi for å spre disse prosjektene ut i landet – kontorene våre melder om et stort behov. Spredning krever ressurser og vi er avhengig av å få myndighetene på banen. Under Arendalsuka skal vi sette fokus på dette.

Er det ikke vanskelig å få politikerne i tale når så mange andre organisasjoner med gode formål deltar?

Det er mange aktører involvert og vi forventer et høyt trykk. Allikevel har vi gode erfaringer med å nå ut med budskapet vårt. Vi har fått en sentralt plassert standplass i nærheten av Politisk gate. Der skal vi stå sammen med vår samarbeidspartner HELP. I tillegg til å stå på stand har vi med oss vår maskot – gatejuristsykkelen. Denne skal vi trille rundt i bybildet og dele ut flyers og ispinner. Det gjør det mye lettere å komme i snakk med folk. Se på det som en ny vri på vår oppsøkende virksomhet!

Mange andre gjennomfører egne arrangementer for å få oppmerksomhet – hva med Gatejuristen?

Ja, det stemmer – i år gjennomføres det nærmere 800 arrangementer i løpet av uka. I et slikt tettpakket program med debatter og foredrag er det krevende å trekke publikum til flere arrangementer. Vi har derfor valgt å innrette oss litt annerledes enn mange andre. Vi sender våre medarbeidere rundt på arrangementer som enten er relevante for vår virksomhet – eller der vi vet at det kommer personer vi bør komme i kontakt med. Våre medarbeidere vil være kledt i t-shirts med våre logoer godt synlig, så selve tilstedeværelsen vil være synliggjørende i seg selv.

Arendalsuka er i tillegg til tettpakket faglig program kjent for å være en viktig sosial møteplass?

Ja, de uformelle møtepunktene er viktig og kontaktskapende. I år har vi derfor invitert våre samarbeidspartnere, det juridiske miljøet og en rekke politikere til hagefest. Advokatforeningen har vært så generøse at de dekker alle våre utgifter til denne festen. Derfor kan vi by gjestene både på deilig fiskesuppe og underholdning. Det er en god venn av Gatejuristen som låner ut sin flotte hage sentralt i Arendal.

Advokatforeningen dekker hagefesten, men hva med resten? Det er vel ikke billig å sende en mannsterk gruppe gatejurister til Arendal?

Vår satsning på Arendalsuka er fullfinansiert av private midler. Vår samarbeidspartner HELP dekker kostnader knyttet til stand og materiell mens andre private støttespillere dekker reise og opphold. Vi er svært takknemlig for at våre støttespillere ser nytten av en tydelig tilstedeværelse på Arendalsuka.